Friday, June 26, 2009

SAYA NAK BUAT MAGIK

Share
Astaghfirullahal’azim... Sebok sangat buat myspace sampai lupa blog.. Kesian kau blog.. HAHAHA.. Mintak sori lah.. Saja gatal tangan nak usik MySpace yang dah bertahun tak sentuh.. Sebab saya sebenarnya seorang pembenci MySpace.. Tapi dek kerana takda kerja sangat, habis MySpace kena godek.. Sampai terlupa-lupa blog cantik, beautiful, ceria, mesra dan.. Dah kau diam Hakim, orang meluat dengar.. HAHAHA.... Tapi satu benda saya suka MySpace berbanding Frindster, MySpace jauh lagi laju.. Jadi takyah tengok Friendster lembab aaah kan? Nak tengok profile sendiri pon sampai tertidur-tidur tak loading lagi.. Ehem.. Tak sedar tu Hakim neh pakai dial up.. HAHAHA... Tengok MySpace seronok sikit.. MySpace>> http://www.myspace.com/khairulhakim

Hari ni pergi buat blog untuk Cikgu Salimah pulak... Saja biar dia belajar blogging macam cekgu-cekgu lain.. Kau tahu, cekgu-cekgu saya sekarang maju dah.. Dah tak macam dulu terperuk tak pandai guna computer.. Nak buat kerja pon suruh saya buat bagi upah 20 ringgit.. Sekarang semua blogging.. Nak tanya itu ini pon letak kat shoutbox padahal SMS ada... HAHAHAHA... Tahniah aah semua cekgu-cekgu SMKSKI.. Ayahanda Wazir, Pn Salimah Farisah, Pn. Mazidah, En Hanafi... Semua ada blog dah... Baik, back to da topic... Minggu depan nak balik dah.. Bosan gila! 2 bulan macam 2 minggu.. Lepas ni mesti sebok kelas, sebok assignment, sebok projek, sebok semua aah... Ya Allah... Bila nak grad.. Bila nak grad.. HAHAHA..

Macam biasa setiap kali masuk sem baru mesti ada target. Target semester neh tak banyak.. Sebab kang kalau letak target banyak kang mati aaah.. Baik target perkara relevan.. Kalau target pointer 4.0 tu tak relevanlah.. Tu kurang akal sikit.. Macam genius sangat aah nak dapat 4 flat. HAHAHA.. Saya letak 3.5... Err... Untuk makluman target neh saya letak dari sem 1.. HAHAHA.. Masih tak dapat.. Jadi, sem 3 ada magik..

1. Study awal.... See? Tak habis-habis cakap nak study awal.. Kang sampai masa kang habis aah berterabur masa study.. Dah aah jadual tetiba ada kelas malam.. Ni UUM punya kerja aah ni.. Tetiba ubah jadual suka hati.. Kang masuk sem memang kena serang dengan student.. Lepas tu budak LAW mula aah berlagak; “Mengikut akta bla..bla..bla...” kepala hotak dia.. HAHAHA.. Meluat aah tengok budak law neh.. Sana sini jaja undang-undang.. Bila tanya bila Perlembagaan Persekutuan digubal tak reti jawab pulak.. HAHAHAHA... Hakim neh tetiba mengarut aah.. Balik pada point... Rasa-rasanya kalau semangat tinggi boleh aah kan? Baik! Gambatte!!~

2. Lepas segala projek dan tumpu pada study... Rasanya sampai sekarang rasa nak menyumpah seranah pasal projek.. HAHAHAHA... Memang mengganggu life betul... Dah lah suka sangat buat projek dekat-dekat exam.. Lepas tu lembab pulak nak kerja.. Tidur setiap hari pukul 3 pagi.. Kalau sebab study takpa aah.. Ni sebab nak siapkan surat penajaan yang dah 10 kali print asyik salah.. Biasa aah... Dorang nak made in haven punya surat. Macam aah nak bagi Perdana Menteri.. Baik, NO MORE PROJECT FOR THE 3RD SEM! Magic!

3. Study pagi-pagi buta.. Sebab seronok rasa macam budak pandai.. HAHAHAHA... Sekarang study kena bangun 3 pagi.. Kalau tak memang susah.. Dah aah blok macam disko punya bising... Kang study dalam library kang tidur.. Kau tahu betapa selesanya tidur di library? HAHAHA... Dah aah penat berpeluh-peluh masuk library.. Tetiba duduk ada air cond.. Habis lentok.. Tapi belum ada kes tetiba pustakawati (nama neh kelakar.. Macam Roosmawaty. Bagi nama anak best. HAHAHA) kejut bangon.. Tu memang takda aah.. Kalau tetiba jadi sumpah tak masuk library sebulan.. “Budak pakai songkok tu hari tu tidur sampai meleleh-leleh air liur dia.. Sumpah geli..” HAHAHAHA.. Malu aah macam tu.

4. No more blogging....... Ah, ni tipu. HAHAHAHA.. Magik ini takkan berlaku.. TIDAK!!

5. Membeli buku TEBAL sebanyak sepuluh. Balas dendam sebab cuti dua bulan tak dapat baca buku politik.. Ketagih kau tahu? Asyik baca buku astronomi sampai hafal.. Bosan. Jadi naik sem baru, bakal menserang MPH Alor Setar pergi beli buku politik secara pukal.. Lepas tu baca sampai nangis.. Lepas tu meluap-luap rasa nak pergi tulis dalam blog.. Tapi tak boleh sebab kang kena AUKU.. HAHAHAHA.. Student politik tak boleh berpolitik hatta menulis dalam blog sekalipun. Pelik? Realiti sekarang... Eh, tapi meluat aah kan tengok politik sekarang.. Macam budak-budak berebut mainan..

Budak 1 : “Eh, Perak tu aku punya!”
Budak 2 : “Eh, aku punya! Kan kau kata dah tak nak hari tu!”
Budak 1 : “Sekarang aku nak balik.. Hari tu main-main je!”
Budak 2 : “Lantak kau aaah...”
Budak 1 : “Cakap kat Mak Kamah!”
Budak 2 : “Ala, aku boleh cakap kat Mak Kamah jugak..”

HAHAHAHA... Mereka neh Political Animal nama dia..

6. Mengorat lecturer.. Maksud saya, berbaik-baik dengan lecturer.. Saya tak pandai mengorat.. Nanti nampak janggal.. HAHAHA... Tapi di UUM nak carik bilik lecturer pon setengah mati.. Jadi nak mengorat susah sikit.. Kena mengorat lepas kuliah.. HAHAHA... Itu pon kalau dia layan aaah.. Kalau tak; “Jangan tanya saya apa-apa soalan..” Habes aah.. HAHAHA.. Apa punya lecturer ntah macam neh.. Kang kalau pergi bilik dia kang lagi parah..; “Assalamualaikum.. Hai cik.. Saya nak tanya...”... “You’ll get D!”- lecturer.. MATI! Belum sempat tanya dia dah kasi D. Padahal mid sem pon tak lagi.. HAHAHA.. Sebenarnya dia sensitive dengan perkataan CIK.. Sebab dia dah 40 tahun, dah taraf professor.. Tapi tak kawen lagi.. HAHAHAHA... Siap! Kalau lecturer lelaki seronok sikit.. Masuk kelas; “Hari ni saya dalam mood yang baik.. Jadi saya nak bagi markah 5 untuk semua yang datang...” Ya Allah senangnya dapat markah.. HAHAHA...

7. Takkan skip kelas pagi lagi... Ini memang MAGICAL WORLD OF DISNEY aah kalau dapat buat... Sebab mengikut rekod, kalau 10 hari kelas pagi, saya akan terskip 3 daripada kelas tersebot.. Atas sebab beberapa perkara.. Pertamanya, of course tak cukup tidur lepas tu terlajak.. Dengan roommate sekali tak bangon tidur.. Kedua, sebab handphone NOKIA N70 saya tidak berupaya berbunyi. Ke sebab saya tak sedar dia bunyi ntah.. 9.30 baru bangon. HAHAHA.. Dan sebab ketiga adalah kerana khabar angin yang mengatakan kelas pagi cancel.. Ish.. Yang neh parah sikit.. Sebab kadang-kadang dia orang pakat-pakat tak nak datang, tetiba cakap kelas cancel.. Habes satu kolej tak datang kelas.. HAHAHAHA... Baik, mulai semester depan, kelas ada ke tidak, DATANG! Kalau tetiba ada memo cakap kelas cancel tetiba, mari sumpah lecturer dalam blog.. HAHAHAHA...

8. Tumpukan pada mid sem exam.. Ni tidak.. Mentang-mentang mid sem, nak main-main.. Nanti carry mark teruk tahu pulak nak marah diri sendiri.. Lepas tu final mula aah tak tidur... Baik, tukar strategi.. Bila mid sem buat betul-betul.. Final boleh main-main.. HAHAHA.. TIDAK.. Itu gurauan semata-mata.. Final sekurang-kurangnya kurang beban sikit bila carry mark tinggi.. Jadi tak stress sangat.. Lagi-lagi kalau exam sehari 2 paper.. Memang nanges aah nak study kan... Jadi, semester depan ada strategi baru.... Lepas tu assignment kena buat macam made in heaven... HAHAHA... Lecturer mintak 10 muka surat, kita buat 20 muka surat.. Tapi kalau dia cakap jangan buat lebih-lebih, sebab dia malas nak semak, takyah mengada aah nak buat 20 muka.. Nanti kena baling dengan kasut. Dapat D pulak tu.. Mati laaaah...

9. Please, jangan keluar sangat... Ini virus neh.. Duduk hutan memang tensen sikit.. Kalau tak keluar, memang rimas. Dah lah semester depan nak raya.. Kang kalau iman lemah kang, memang asyik keluar nak beli itu ini... Semester lepas okey lah sebab duit takda.. Jadi automatically tak keluar kecuali atas sebab-sebab relevan dan memaksa. Tapi semester depan duit banyak sikit.. Kondisi: BAHAYA. Kena set. Habis semester mesti ada sebanyak RM700 untuk simpanan.. Boleh? Sebab tu kena buat magik.. Magik please... Magik! Jangan ikut orang kaya.. Jangan ikut... Ingat pesan bunda; “Jangan buat macam orang kaya.. Duit banyak mana pun ikut cara orang miskin...”.. Yaa.. Seronok tau jadi orang miskin... Sebab makan nasik dengan ikan bilis SAHAJA.. Naseb baek ikan bilis dia sedap.. HAHAHA... Semester lepas dah berlaku.

10. Usaha keras menjayakan magik seperti yang disebut di atas.. Kalau magik kat mulut takyah cakap.. Magik di hati baru seronok.. HAHAHA... Tapi yang paling magik sebenarnya doa... Jadi, semester 3 akan dipenuhi doa dan tawakkal... Sebab itu magik paling berkesan.. Doakan saya berjaya pada semester-semester akan datang.... Semoga ALLAH memberkati usaha perjuangan saya dan semuaaaa... Sekian..

MAGIK!
PLING!

Sunday, June 21, 2009

BLOG SAYA SIAPA?

Share


Hey blog.... Aku lupa... Dah 8 bulan aku menconteng kau... Tapi tak bagi nama.. Kau nak nama apa? Alamat engkau ICEMANZWALKING.. Tapi sepatutnya engkau ada sebuah nama.. Yang cantik... Yang menarik.. Kalau engkau boleh berfikir, aku bagi ngkau cari nama sendiri... Tapi sebab ngkau tak boleh, jadi aku cari sendiri nama ngkau.. Oke? Ehem.. Tak.. Aku tak cari nama ngkau dekat buku nama-nama Islam.. Ngkau bukan manusia... Ngkau cuma tempat aku mentanam perasaan.. Apa? Kenapa perlu beri nama? Sebab kadang-kadang aku tak berkomunikasi dengan orang-orang di luar sana.. Aku akan bercakap dengan ngkau.. Boleh?

Hey blog.... Ikutkan hati, aku mahu conteng ngkau rakus-rakus.. Sebab walaupon dalam hidup aku cuma berhias perkara-perkara yang tak seberapa, tapi aku mahu perkara-perkara itu tercatat di sini.. Sebab sejak kebelakangan ni, aku asyik mengenang kenangan.. Tapi kalau tetiba aku terhilang ingatan ke apa, aku tak mampu bercerita dengan sesiapa tentang diri aku dulu... Jadi bila ada ngkau, sekurang-kurangnya, kenangan aku masih ada.. Untuk dijadikan rujukan dan teladan.. Kira-kira, aku terhutang budi jugak dengan ngkau.. Terhutang budi dengan blog macam ngkau tak apa.. Jangan terhutang budi dengan manusia.. Nanti bila terjadi apa-apa, budi dia boleh jadi modal fitnah.. Ini pengalaman aku Blog..

Blog, ngkau tahu tak, sebelum aku mencipta ngkau, aku ada sebuah blog lain... Cantik.. Tapi aku tinggal dia.. Sebab aku perlu kehidupan baru... Tapi aku tak musnahkan dia.. Sebab aku conteng dia banyak-banyak... Itulah kenangan aku dulu... Tapi pengakhirannya pahit.. Aku tak pandang kenangan-kenangan tu.. Tapi aku pandang pengajarannya.. Jadi kesimpulan dia, kenangan tu penting.. Sebab itu aku conteng ngkau sekerap mungkin.. Kalau mampu, setiap saat.. Tapi kau faham lah, hidup aku bukan selalu senang.. Kadang-kadang nak tulis satu huruf atas ngkau pon tak dapat... Maaflah.. Tapi janji lah, ngkau simpan semua contengan aku.. Oke?

Blog, jangan hilang tetiba... Ngkau faham-faham lah, BLOGSPOT neh bukan boleh percaya... Kang tetiba dia pergi reset balik blog neh.. Matilah aku nak tulis balik.. Kalau tetiba dia orang buat macam tu dekat ngkau, aku terus pergi beli domain sama hosting.. Aku buat ngkau balik.. Boleh? Tapi alamat ngkau aku tukarlah... Aku tak mahu engkau hilang.. Nanti habis hilang semua kenangan aku.. Blog, sejak akhir-akhir neh aku jadi pencinta kenangan kau tahu? Jadi kau bertanggungjawab aah simpan semua kenangan-kenangan aku... Esok lusa, bila aku senang sikit, aku conteng ngkau rakus-rakus.. Sampai orang kat luar sana tak terfollow entry dah.. HAHAHAHA...

Eh, Blog, aku merepek apa neh? Aku tanya, kau nak nama apa?

Thursday, June 18, 2009

KENANGAN KE UDARA

Share
WARNING!

Entry neh panjang berjela-jela.. Jadi anda dinasihatkan baca secara perlahan-lahan dan menghayati setiap butir perkara yang saya tuliskan... Jangan teruskan pembacaan kalau penat. Nanti kau boring.. Kalau penat, kau pergi aah buat nescafe atau kopi “Mai sechawan” dan berehat sebentar bersama-sama Kit Kat. Saya sedang mengkasi warning. HARAP MAKLUM
*****************************************
Saya jeles dengan manusia yang ada sejarah persekolahan yang berwarna-warni. Maksud saya, mereka yang ada kenangan yang banyak waktu zaman sekolah.. Saya sedang bercakap tentang kenangan bersifat NAKAL dan AGAK JAHAT. Sebab bila besar, kenangan berciri tersebut macam boleh mengundang ketawa. Kan seronok.. Tapi saya tiada banyak kenangan berciri itu. Malang.. Sebab saya selalu bersifat BAIK di sekolah.. Ehem.. Hakim tengah memuji diri sendiri.. Meh keluar blog dia meh. HAHAHAHA... Serius.. Tapi bukan bermakna saya tak pernah ada pengalaman berciri AGAK JAHAT. Ada.. Tapi banyak bergerak jahat waktu sekolah rendah.

Bila masuk sekolah menengah, kena attack jadi pengerusi itu ini.. Lepas tu jadi ketua pengawas.. Habis life saya.. Semua benda kena cover.. Kalau tak, kena kutuk dengan cikgu... Habis stress semua.. Buat apa pon tak kena. Akhirnya cikgu nak cakap apa, suka hati. Jangan ambik tahu sebab mereka cuma tahu cakap dan kutuk. Ini cerita di SMKTIS. Di sekolah-sekolah lain ada cerita sendiri. Mari berjalan merentas masa melihat zaman komunisme saya.. HAHAHA..

TADIKA KEMAS BT 8 KG BUKIT KAPAR


Dulu ini lah Tadika saya.. Sekarang dah jadi Pentas Warisan

Pertama kali masuk sekolah.. Saya masih ingat nama cikgu saya, CIKGU ANUM. Dia lah yang dah mengkantoikan saya tentang lukisan yang saya pernah cerita dalam entri KANAK-KANAK RIBENA CERITA
dulu. HAHAHA.. Selain kenangan mentipu cikgu akhirnya kantoi, saya ada 2-3 kenangan lain. Dulu waktu bertadika, saya tergolong dalam kanak-kanak yang malas pergi sekolah. Asal pagi, mesti buat-buat demam.. Sampai bunda hafal ayat; “Mak.. Hari ni demam.. Tak boleh bangun pergi sekolah..”. Tapi GAGAL mentipu bunda sebab dia garang waktu pagi.. Dia akan seret saya ke bilik air dan menghempas gayung tepat di kepala.. Sakit kau tahu? Akhirnya pergi tadika jugak setiap hari dengan keterpaksaan dan kemalasan yang teramat-amat.. Depan tadika saya ada taman permainan. Jadi setiap pagi sebelum masuk tadika, saya main jongkang-jongket dengan... Err.. Dengan..... Err... Seorang perempuan.. Mesti dengan dia lah saya main jongkang jongket... Tapi tak ingat nama dia.. Dia cantik kau tahu.. Chinese look... Oh, memang cina. Tak kelakar sangat. HAHAHA..


Bekas taman permainan

Ehem... Lepas tu loceng berbunyi.. Ya.. Sekolah tadika saya ada loceng.. Loceng ais krim.. Cikgu Anum si pengkantoi akan bunyikan loceng setiap jam 7.30 pagi.. Sesi belajar bosan gila bermula... Dan saya tak boleh lupa beberapa perkara. Pertama, saya selalu buat-buat demam di sekolah sebab waktu tersebot, bila mengadu demam, cekgu akan suruh main buah-buahan plastic di belakang kelas.. Benda neh saya tak pernah gagal mentipu cekgu. Asyik demam memanjang aah Hakim neh bila tadika.. HAHAHAHA... Kedua, saya masih ingat satu hari waktu beratur panjang nak hantar buku matematik.. Waktu tersebot saya sedang menahan.. Err.. Menahan kencing... Sebab saya tak nak sesiapa potong barisan saya.. Jadi saya tahan... Tahan.. Tahan... Beratur panjang lagi.... Tahan..... Dan akhirnya sampai depan meja cekgu... Terkencing dalam seluar.... HAHAHAHAHAHA.... Saya nanges. Cikgu marah...; Kenapa tak pergi tandas?” Saya jawab; “Nanti diorang potong barisan”.. Gila comel.. Lepas tu cekgu suruh pergi masuk tandas. Bukak seluar dan berjalan ke tandas... Beberapa saat kemudian keluar balik... Lupa baca doa masuk tandas..! HAHAHAHAHA.. Taat betul masa kecik-kecik dulu...

SEKOLAH KEBANGSAAN BUKIT KAPAR (1997-2000)



Sekolah rendah macam yang semua tahu berkisar tentang cinta romantic kanak-kanak darjah dua yang tak tahu apa-apa tetiba pandai bermadah kasih bagai.. Itu pon merampas kekasih kawan baik sendiri.. Ya Allah, kejam.. HAHAHA.. Saya duduk di kelas merah waktu darjah satu sampai darjah empat.. 1 Merah, 2 Merah, 3 Merah, dan 4 Merah.. Kemudian bertukar ke kelas 5 Biru sebab pandai. Masuk kelas 5 biru tetiba jadi bodoh sikit sampai dapat tempat terakhir periksa akhir tahun. Tapi tak tunjuk report card sama bunda.. Kalau tunjuk nanti MATI kena hempas gayung. HAHAHAHA.. Waktu darjah tiga, antara zaman awal KEJAHATAN saya. Kejahatan pertama, mencungkil besi imbangan kereta dari kereta cekgu-cekgu... Sebab waktu tersebut ada satu mitos tak berapa logic.- Letak besi imbangan dekat roda basikal, so basikal dapat wheelie dari sekolah ke rumah.. SEBAB SEIMBANG.. Sekarang baru perasan benda tu BODOH tak terucap dengan kata-kata.. HAHAHAHA... Habis satu sekolah kecoh besi imbangan kereta cekgu asyik hilang...


Kejahatan kedua, saya dengan beraninya menaikkan harga barang waktu bertugas jaga koperasi sekolah.. Nestum 50 sen saya pergi jual RM1. 50 sen saya ambik simpan.. Masa tu siapa kisah haram ke tidak. HAHAHA.. Janji kaya dapat beli jam tangan jenama BOY LONDON.. Eh, kau tak tahu jam tangan Boy London? Kau memang bukan kanak-kanak lah.. HAHAHA.. Jam Boy London tu ada magik.. Sebab boleh tukar-tukar warna ikut cuaca.. Sumpah menarik jam tersebot.. Sebab tu segala benda jadi bisnes.. Tolong kawan beli makanan kat kantin pon mintak upah.. Bermaksud ini salah jam.. Bukan salah saya... HAHAHA.... Lepas tu dulu sebok sangat dengan Team basikal... Macam-macam team ada... Arrow Speed Club, McLaren Boys Club dan macam-macam jadah nama team basikal.. Saya punya team bertajuk NORTHERN PACIFIC CLUB (NPC).. HAHAHAHAHA.... Pandai pulak carik nama bahasa inggeris tu. Setiap hari pergi lumba basikal.. Lepas tu sebok pergi cat basikal warna biru.. Sebelum cat basikal, kawan saya kata kena bakar dulu so, bila cat nanti, licin.. Cantik.. Tapi saya kan baik, tak berapa faham.. Jadi saya bakar dengan tayar-tayar dia sekali.. Habis jahanam basikal saya.. Fullstop.. TIADA BASIKAL LAGI.. HAHAHAHAHA....

SEKOLAH AGAMA BUKIT KAPAR TIMUR (1997-2000)


Pintu masuk baru..

Bila ingat zaman sekolah agama mesti rasa nak mengucap panjang... Sebab mengikut fakta, saya berada dalam ranking antara yang teratas dalam senarai kanak-kanak nakal walaupon kenyataannya ayah saya seorang ustaz di sini.. HAHAHA... Kesalahan paling memalukan ialah ditangkap Ustaz Hj Saibani sebab tak pergi sembahyang Asar berjemaah.. Ehem.. Sangat memalukan sebab ustaz tersebot ayah saya.. HAHAHA.. Bukan tak nak sembahyang sebenarnya, tapi saya curik-curik pergi kantin sebab takut makanan habis.. Kau tahu waktu tersebot budak perempuan rehat dulu.. Lepas tu bila budak lelaki rehat, habis semua makanan dia orang rembat.. Budak perempuan neh ntah kebulur ke apa ntah... Tapi memang setiap kali budak lelaki rehat, makanan habis.. Ustaz sama ustazah pon tak perihatin langsung aah... HAHAHAHA... Jadi hari yang memalukan tersebot, saya, bendul, Izzudin, Muaz dan Rafiq cuba menyamar di celah-celah perempuan yang ramai beli makanan sebelum pergi solat. FAILED! Ayah saya nampak.. Habis semua kena rotan.. HAHAHA... Lepas tu bukan insaf.. Terus masuk surau sembahyang Asar berjemaah.... Tetiba rukuk, kawan sebelah gelak... “Eh, apsal gelak? Apsal?”... Kawan saya jawab; “Kau tak bukak stoking”.. Nampak sangat tak pergi ambik wuduk.... HAHAHA.... Gelak ramai-ramai sampai habis sembahyang...



Lepas tu zaman tu jugak, tengah HOT dengan wrestling WWF. Maka nama-nama pelakon pentipu macam The Rock, X-Pac, Triple H dan sebagainya berada dalam sanubari lah.. Bukan nama Rasulullah.. Astaghfirullahal’azimm...... Ya Allah... Kejahatan tak terkata aah masa neh.... Untuk makluman, saya peminat STONE COLD STEVE AUSTIN 3:16.. Lepas tu, bila orang lain sembahyang, saya pon ikot lah... Tapi time rukuk, saya teros meng’STONE COLD STUNNER’ sesiapa yang berkenan di hati.. HAHAHAHA... Astaghfirullah betul lah.... Itu belum campur perangai hantu pergi lari kelas tambahan lah, bocorkan basikal orang, buat pentas macam gelanggang wrestling, pergi main sorok-sorok kat kebun berhampiran sampai kena sampuk semua... Ya Rabbi.. Ni pelesit ke apa? Tidak, ini HAKIM... HAHAHAHA.....

SEK MEN KEB TENGKU IDRIS SHAH (2001-2005)


Ehem.. Seriously cakap, sekolah ni paling DAMN dalam sejarah hidup saya... Mintak sori lah... Tapi memang memori pahit betol sekolah kat sini... Memori manis hampir TIADA... Yang ada pon manis-manis masam aahh.. Memang sakit aah dengan sekolah neh.... Waktu mula-mula naik Tingkatan 1, memang macam dalam kem askar ke apa ntah... Tak pernah rasa selamat.. Setiap kali keluar pagar sekolah, kau sedia aah kepala nak kena baling batu ke apa.. Serius.... SEKOLAH INI TIDAK SELAMAT.... Semua nak tunjuk perangai samseng... Setakat nak pukul orang kat luar sekolah, takda masalah.. Hampir setiap hari....Jadi saya berperasaan TIDAK SUKA terhadap sekolah neh sebanyak 95% (Kategori BENCI), harap maklum.

Ehem.. Tengok.. Tengok... Nak cerita apa pon tak tahu.... Baik, ada beberapa perkara yang masih ada dalam ingatan... Pertama, saya pernah meminati seorang student perempuan di sekolah neh.. Dari tingkatan dua sampai tingkatan empat.. Nama dia.... Errr... Takyah sebut aah.. Takyah.. Kang dia tahu.. HAHAHA... Tapi setiap kali nampak dia memang bergegar hati, limpa, jantung, hempedu semua aah.. HAHAHA... Kami tak pernah bertegur sapa... TIDAK PERNAH sama sekali.. Sebab saya pemalu.. Kan saya cakap saya pemalu... Berapa kali nak cakap...? Jadi saya pandang dari jauh.. Setiap hari, sampai hafal segala tingkah laku dia.. HAHAHA.. Addict gila dengan budak neh.. Ya Allah.. Sekali dia senyum dekat saya – waktu tersebot saya sekolah sesi petang, tingkatan 2 Ikhlas, habis angau 3 hari... Tidur tak lena, mandi tak basah.. Eceh.. Tingkatan 3 saya sekelas dengan dia.. HABIS!! HAHAHA... Asyik curik-curik pandang... Dia neh kalau kiamat ke apa pedulik apa... Buat tak faham dengan keadaan sekeliling... Akhirnya waktu akhir tahun tingkatan 4, saya nekad tulis surat cinta nak bagi dekat dia.. Ehem.. Sekali dia tak datang hari tersebot.. MATI kecewa.. HAHAHAHAHA.....



Kedua, saya pernah ditahan sebab tak masukkan baju waktu berjalan balik sekolah.. Siapa tahan? En. Ahwali.. En Ahwali neh cikgu disiplin tahap apa ntah.. Punyalah garang... Kau tahu pemangsa..? Haa.. Dia neh pemagsa aah... Dia neh menakotkan.. Kalau nak kejar student buat salah, macam nak buat rusuhan.. Dengan muka rasaksa dia.. Ya Rabbi.. Serius takot dengan dia neh.. HAHAHA... Baik, berbalik isu penahanan saya.. Petang tersebot saya balik dengan baju di luar.. Tetiba dia jerit; “Hoi!!! Engkau mari sini!!!!”... Ya Allah.. Jantung nak gugur dah... Pucat dah.. Siap rotan pulak tu.. Padahal tak lah besar sangat salah saya rasanya.. HAHAHA.. Dia tanya kenapa keluarkan baju... Saya jawab; “Sebab dah nak balik cikgu..”.. Dia kata; “Jadi dah nak balik, engkau boleh buat suka hati lah?”... Waktu tersebot saya mula terhegeh-hegeh nak masokkan baju... HAHAHA... Tapi syukur ALHAMDULILLAH, lepas dengan amaran.. HAHAHA.. Jalan balik, hati berkata-kata; “Dah aku baru pergi berkebun waktu kemahiran hidup tadi, takkan aah nak pakai macam manager.. Punya aah smart berkebun..” HAHAHAHAHA.... Menjawab tu.. Menjawab! HAHAHAHA...

SEK MEN KEB SUNGAI KAPAR I
NDAH (2006-2007)


Hati pilu betul lah bila sebut nama sekolah neh.... (Eceh!) Sekolah neh adalah TUGU KENANGAN SEMANIS MADU saya... Kenangan pahit adalah perkara blacklist.. TIADA.. Seriously seronok sekolah neh.. Cantik... Dan pertama kali aah nampak sebuah sekolah yang guru-guru dia berciri mesra.. Saya sekolah di sini dari Tingkatan 6 Bawah... Lepas tu dilantik jadi ketua pengawas.. Kalau nak cakap zaman kegemilangan, memang sekolah neh aah tempat kegemilangan saya sama kawan-kawan... Bak kata Ayahanda Wazir; “Form 6 korang lah yang paling best.. Form 6 yang paling membanggakan...”. Terima kasih ayahanda Wazir atas pengiktirafan peribadi tersebot.. Eheh.. Baik, di sekolah neh saya tak banyak kenangan berciri JAHAT.. Tidak.. Sebab kau rasa Ketua Pengawas mana yang berfikiran singkat sangat nak buat jahat? Kalau setakat curik-curik masuk tandas guru sebab tandas student takda air tu, biasa lah.. HAHAHA.. Habes tu, terpaksa!.. Sekali tandas guru pon takda air.. Mati aah tahan sampai pukul 1 petang.. HAHAHA...


Awalnya keadaan sekolah berada dalam keadaan aman sentosa.. Sampailah ke tingkatan 6 Atas, tetiba dengan kehadiran PK HEM baru, mula aah wujud situasi yang kami panggil Penggantian Budaya... Saya pon tak berapa faham apsal ntah PK HEM neh asyik nak ikut SMK MERU.. Macam aah budaya sekolah neh terok sangat... Saya masih ingat kata-kata dia pada ahli Majlis Tingkatan 6; “Kamu semua jangan anggap sekolah ni kamu punya nak buat suka-suka hati, kamu MENUMPANG je kat sekolah ni!”.. Omaigod.. Omaigod.. Hati panas betol waktu tersebot... Kemudian mesyuarat tak rasmi terjadi antara pelajar-pelajar form 6.. Kami mula membantah PK HEM.. Tunjuk perasaan secara senyap berlaku.. HAHAHA.. Macam kronologi serangan tentera Jepun aah cerita neh.. HAHAHA... Tidak aah... Maksud saya, kami tak berapa ambil kisah PK HEM nak cakap apa.. Lantak aah... Kami bergerak dengan sokongan guru-guru lain... Dan akhirnya kami jadi batch Form 6 paling gemilang setakat neh.. Seriously berjaya.. Amin... Terima kasih cekgu... PK HEM? Err.. G ahh jauh-jauh.. HAHAHA... Saya menanggung malu sebab disuruh mengetuai senaman pagi setiap hari... Lepas tu disuruh lead lagu Negaraku sebab CD hilang.. Dendam neh.. DENDAM! Hahaha...



Selain perkara-perkara tersebot adalah perkara manis semata-mata... Serius rindu dengan sekolah neh.. Rindu budaya salam cium tangan cekgu... Rindu jadi MC setiap pagi... Rindu bagi ucapan dalam majlis-majlis sekolah... Rindu kawan-kawan.... Rindu suasana hiruk pikuk sekolah.. Rindu anak-anak buah pengawas saya... Rindu pakcik kantin yang selalu bagi wantan free.. HAHAHA.. Sekarang saya sudah berada di UNIVERSITI... Hasil didikan para guru.. Dan kenangan yang mematangkan diri.... Terima kasih kenangan.. Terima kasih cikgu.. Terima kasih hati, yang masih tetap seperti dulu.. SMKSKI, seindah namanya.... Seindah guru-gurunya.. Seindah pandangan.. Seindah kenangan.... TERIMA KASIH SEMUA.... Kenangan, Guru dan sahabat......... T_________T

Monday, June 15, 2009

CAMERON MENGORAT SAYA! (Part 1)

Share


Rindu blog! Walaupon dah dapat cinta baru bernama Cameron.. Tapi blog tetap dirindu. HAHAHA.. Apa khabar anda semua? Harap semua dalam keadaan sihat membaca.. Tidak menanges rindu mentunggu update dari saya.. HAHAHA.. Takyah berlagak macam selebriti aah.. Menyampah. Baik, saya baru balik dari Cameron SEMALAM. Tapi tak sempat update sebab sampai pukul 3, teros kenduri rumah Faten, maen badminton dengan Hanis, lepas tu bergerak pergi rumah abang Long pulak.. Sumpah penat. Sampai diserang migraine.. Kesian saya.... Minggu lepas memang busy tak boleh kacau. Mintak sori..



Baik, cerita Cameron.. Perjalanan ke Cameron macam yang semua orang tahu bersifat kepeningan dan kemuntahan hijau.. Kan seronok kalau ada jalan straight ke atas kan? Kan? Lepas tu nanti ramai aah kereta tersadai tepi jalan.. HAHAHA... Jalan dia merobek mood betul lah.. Sampai nak angkat kamera nak shot pemandangan pon tak larat.. Tapi seriously sejuk. Nampak macam dalam hutan misteri aah jalan naik tersebut.. Berkabus kabus semua.. Cantik. Tapi perlu diingat, perjalanan ke atas TELAH MEROBEK MOOD saya. Jadi saya tidak begitu excited dengan hutan misteri mahupun orang asli tepi jalan jual petai.. Tak excited langsung.. Rasa macam nak keluar kereta dan lari ke bawah ada lah. Tapi takyah aah sebab ada elephant.. Eh, elephant pulak.. Anjing.. Kang dia kejar kang habis kena samak tak pasal-pasal.. HAHAHA... Berhenti di Lata Iskandar.



Tak berapa pasti sangat tempat neh ada orang mandi ke tidak sebab waktu tersebot takda seorang manusia pon yang mandi.. Ke sebab air sesejuk ais ke apa tak tahu lah.. Tapi seronok.. Kira mood tetiba baik aaah.. HAHAHA... Mood saya memang suka main-main.. Kejap oke, kejap swing.. Saya tak pergi mandi di situ sebab tak rasa nak hilang akal mandi sorang-sorang dengan air sejuk membeku otak. Eheh... Kemudian sambung perjalanan macam neraka ke atas.. Ya Allah.. Mood lari lagi.. Haa.. Tengok! Tengok! Kejar mood kejar!!! HAHAHA..

Satu jam kemudian sampai ke Ladang The BOH.. Mood : EXCELLENT. Serius fresh sampai sini.. Dan serius jugak lenguh kaki naik tangga tinggi, sesak nafas semua ada.. Mereka lah.. Saya tidak sebab stamina tinggi.. Cuma kadang-kadang rasa nak pengsan.. HAHAHAHA.. Tak pernah pulak rasa sepenat itu naik tangga.. Sampai atas, semua terduduk tercungap-cungap ; “Apa punya tangga lah ni.. Kan elok buat escalator naik ke atas neh.” Anda rasa insan berhati mulia yang berkata-kata begini pernah ke sekolah dan belajar Sains tentang ketumpatan tanah ke tidak? HAHAHA.. Kau ingat tengah panjat KLCC ke apa nak pakai escalator??




Beraksi depan kamera memang seronok sampai tak perasan semua orang dah turun ke bawah.. Pedulik apalah bukan? HAHAHA... Janji kamera penuh nak letak dalam blog buat tatapan semua.. Ya Allah, mulianya hati saya nak kongsi semua dengan kau orang. HAHAHA.. Baik, samung.. Sambung.. Kami menteruskan perjalanan ke restoran apantahnamadia tak jauh dari ladang teh tersebot.. Ehem. 3 cawan teh strawberry, 2 cawan teh tarik dan 3 biji biskut sedap bersamaan..... RM40! Err... Dah.. Dah.. Jangan datang lagi dah.. Jangan datang.. Baik makan Pizza ke apa kenyang.. HAHAHA... Ntah apa dia letak ntah sampai RM40.. Padahal bukan excellent sangat rasa dia.. Untuk makluman, teh dia pahit.. Jangan order teh di sini.. JANGAN. Tak sedap.. Teh strawberry boleh lah.. Lain-lain jangan.. Kau menyesal nanti... Tapi biskut dia oke.. Jangan risau.. Tapi kalau bandingkan harga dia dengan rasa, memang tak berbaloi.. Kesimpulan dia, kau takyah datang sini.. Bukan best mana pon makanan dia..HAHAHA.. (Gelak jahat)




Menuju ke apartment. Pada pandangan saya lah kan, hotel-hotel di sini tidak secantik hotel di pantai-pantai peranginan.. Sebahagian besarnya berlamankan jalan raya dan pekan-pekan.. Tapi mungkin dia punya environment cantik, jadi tak kisah sangat lah.. Kalau berlandskapkan pasar malam pon cantik.. Kau cakap banyak macam aah tinggal kat hotel Hakim! HAHAHA.. Tidak.. Saya tinggal di apartment sahaja... 3 bilik. Besar. RM220 semalam. Satu fakta menarik : Apartment TIADA kipas dan aircond. Jadi sejuk sepenuhnya bergantung kepada cuaca. Tidur tengah hari pon pakai sweater sama selimut tebal.. Kalau dekat rumah, kipas depan muka pon berpeluh.. HAHAHA... Eh, tak baik.. Rumahku syurgaku.. (Terpaksa neh, tepaksa..).. Duduk dalam rumah selama beberapa jam, menikmati udara sejuk segar dari ladang dan kemudian berangkat ke flower's farm dan pasar malam.. Serius best pasar malam dia.. Pertama kali aaah nampak pasar malam lain yang best mengalahkan tempat sendiri.. HAHAHA.. (Ya Allah, lupa diri betul). Tapi tak dapat snap gambar sebab pasar tengah pack gila dengan orang ramai.. Jadi, mintak sori...




Malam tersebut duduk rumah SAHAJA sambil merenung-renung Cameron Highland.. Kenapa saya rasa tertarik dengan Cameron? Ada beberapa sebab akan diceritakan dalam entri seterusnya..



BERSAMBUNG...

Friday, June 12, 2009

LALU TUMPANG.. PERGI CAMERON..

Share


Akan bertolak ke Cameroon Highlands.. Holiday!!.. Macam seronok sangat lah kan? Sebab sepanjang cuti masih belum ke mana-mana yang boleh diistilahkan sebagai holiday.. Pergi tengok anak buah yang ke 32 bukan holiday nama dia.. Pergi ulang-alik hospital pon bukan holiday.. Itu bad day. Kau ingat seronok driving pergi hospital hari-hari? Sumpah penat.. Sampai balik-balik terus tidur tak ingat Isyak.. Astaghfirullah betul.. Nasib baik ada hari penyelamat... Cameroon Highland konon-konon sejuk.. Takyah mention kat sini; "Itu dulu.. Sekarang tak sejuk..".. Jangan berani cakap macam itu.. Nanti makan hati.. Tahu?



Tadi ber'SMS' dengan Cikgu Wazir sekejap.. Tanya dia; "Ayah, ada jam tangan tertinggal tak kat rumah tu?". Cikgu Wazir balas; "Ada, yang empat segi tu kan? Ayah simpankan, nak pakai takut berukar jadi power rangers".. HAHAHA.. Sumpah lawak.. Waktu pergi rumah kakak hari tu pon, kakak saya tanya; "Apsal jam ngkau macam terminator?".. Kau tengok.. Bukan cakap macam jam terminator. Terus cakap macam TERMINATOR.. Kira ganas lah rupanya jam tersebot. Serius suka.. HAHAHA... Terima kasih Cik Puan Nurul Ezzaty.. Tahun depan aku bagi kau jam dinding ke apa.. Mesti ngkau suka kan? Kan? HAHAHA...

Baik, cuma bagi ngkau sesuatu untuk dibaca... Tak teringin update panjang-panjang sebab memang tak rasa boleh taip entry sepanjang ucapan hari guru ke apa... Kan saya selalu cakap, saya TIDAK MENAIP ENTRY BERKUALITI RENDAH macam mem'promote' kekasih hati bersayang-sayang dalam blog semua.. HAHAHA.. Iya, saya sedang memperli.. Kau kisah? Doakan keselamatan perjalanan pergi dan balik saya.. Bakal meng'update panjang selepas holiday... Sekian, terima kasih..

Tuesday, June 9, 2009

DOA BUATMU

Share
Ya Allah..
Terima kasih kerana meminjamkan dia kepadaku..
Terima kasih kerana memberi nikmat kebahagiaan kepadaku..
Terima kasih kerana memberikan ruang untuk aku menyayangi dia..

Ya Allah,
Terima kasih kerana memberi masa untuk aku mencipta kenangan semanis madu bersamanya..
Terima kasih kerana mengurniakan seorang yang amat aku sayangi untuk dipertanggungjawabkan kepadaku..

Walaupun sementara Ya Allah, tapi aku gembira.. Dan aku sedar.. Walau bukan kelmarin, suatu masa nanti dia akan Kau ambil semula.. Kerana dia bukan milikku yang abadi Ya Allah.. Dia hanyalah pinjaman dariMu...

Ya Allah..
Terima kasih kerana membawa dia pergi dariku..
Kerana bersamaku, dia mungkin tidak bahagia..

Ya Allah, biarkan dia melakukan apa yang dia minta..
Kerana bersamaku dia mungkin tidak menikmatinya..

Ya Allah, biarkan dia mengecapi segala apa yang dicita..
Kerana bersamaku, dia mungkin tidak dapat menggapainya..

Ya Allah, biarkan dia menikmati hidupnya..
Kerana bersamaku dia mungkin tidak selesa...

Ya Allah,
Aku bermohon dengan kerendahan hati..
Peliharalah hatinya... Agar jangan dipalit walau sedikit kekotoran...
Peliharalah setiap inci dirinya..
Agar jangan dipalit walau segaris luka dan calar..
Ya Allah, peliharalah tingkah lakunya..
Agar jangan dipalit pandangan serong makhlukMu..

Ya Allah,
Aku bermohon dengan menyerahkan segala kerendahan hatiku....
Jagalah dia...
Peliharalah dia..
Berilah dia nikmat tertinggi dariMu Ya Allah....

Ya Allah,
Aku memohon dengan segala kerendahan maruahku selaku hambaMu..
Peliharalah hidupnya.....
Berikan dia insan-insan hanya yang terbaik....
Sebagaimana baik hati dan budi pekertinya..

Ya Allah,
Mungkin aku bersalah,
Kerana memegang kehidupannya..
Yang aku sangkakan tanda sayang..

Ya Allah,
Mungkin aku bersalah,
Kerana memewahkan kehidupannya,
Yang aku sangkakan membawa selesa..

Ya Allah,
Andainya aku pergi esok,
Sampaikan kepadanya,
Bahawa aku amat merinduinya...

Ya Allah,
Andainya Kau ambil aku esok,
Sampaikan kepadanya,
Aku amat menyayanginya..

Ya Allah,
Andainya Kau ambil aku esok,
Sampaikan kepadanya,
Aku amat mengasihinya..

Ya Allah,
Andainya Kau ambil aku esok,
Sampaikan kepadanya,
Aku belum puas menatap wajahnya..

Ya Allah,
Andainya Kau ambil aku esok,
Sampaikan kepadanya,
Aku sebenarnya selalu menuggu dia...

Ya Allah,
Andainya Kau ambil aku esok,
Sampaikan kepadanya,
Aku sebenarnya ingin melihat senyumannya..

Ya Allah,
Andainya Kau ambil aku esok,
Sampaikan kepadanya,
Aku selalu teringat telatah gurauannya..

Dan..
Ya Allah,
Andainya aku pergi nanti,
Jangan biarkan dia tahu,
Jangan biarkan dia menatap wajahku,
Kerana aku tidak mahu,
Air matanya mengalir..
Walau setitik ke bumi.. Kerana itu dosaku..

Aku memohon sepenuh hati Ya Allah......
Walaupun hanya satu doa yang akan kau perkenankan..
Biarlah doa yang satu itu adalah doaku ini.....
Kerana dia..
Adikku...

Ditulis oleh: KHAIRUL HAKIM
April 2009

Sunday, June 7, 2009

GAJAH SEDIH! GAJAH SEDIH!!

Share


Anda masih ingat entri 'INTERVIEW DIA' di sini? Kini dia kembali dengan lawak terbaik..!! Kau hayati mimik muka dia yang mencabar hati dan perasaan!! KAHKAHKAH!! Baik perhatian... Cuba tahan gelak sampai ke akhir untuk dengar bunyi gajah dia yang susah keluar.. HAHAHAH!!!! Perhatikan mulut dia semua.. Ya Allah, sakit perot gelak....

video

KAHKAHKAHKAHKAH!!! Sumpah lawak!!!!

Thursday, June 4, 2009

NORMAL MODE

Share
Masih ingat entry BLOG INI HIPOKRIT di sini? Saya tak berapa suka mencurahkan perndirian tegas di sini.. Sebab kang kalau buat, hari ni cakap, esok dah mula goyah pendirian dah.. Malu.. HAHAHA.. Tapi kali neh pendirian boleh tahan lama selama lebih kurang dua minggu.. Kira tegaslah jugak pendirian, 2 minggu. HAHAHA.. Baik, mulai saat ini saya melepaskan blog ini dari cengkaman kehipokritan. Bermakna, blog ini kembali menceritakan kehidupan penuh hidup saya. Atau dengan kata lain entry sedih (ENTRY AIR MATA) yang kadang-kadang boleh membuat anda mentitis air mata akan dililuskan oleh lembaga penapisan ICEMANZWALKING. Tidak akan dihalang dari bersiaran di alam maya.

Kenapa? Kerana ada beberapa sebab. Pertama, untuk kepentingan diri sendiri jugak. Bila saya tidak meletakkan entry berperasaan sebenar, ini membuatkan anda merasakan saya sentiasa berhati riang sampai tiada unsur ketanyaan sama ada saya berada dalam lingkungan emosi yang baik atau sebaliknya. Akhirnya ada yang tanpa sedar telah mengguris hati yang telah terguris.. Saya ulang, TANPA SEDAR. Dalam hal ini saya tidak menyalahkan sesiapa, kerana keputusan menghalang kemasukan entry air mata dibuat oleh saya sendiri.. Jadi kau terima sendirilah Hakim.. HAHAHA.. Jadi selepas neh anda diminta berada dalam situasi concern terhadap perasaan saya ketika pempublishan sesebuah entry. Kalau anda terbaca entry air mata, jangan berani letak komen gembira sebab AMARAN KERAJAAN MALAYSIA: KOMEN BERCIRI BEGITU MEMBAHAYAKAN KESELAMATAN!

Seterusnya, kadangkala saya tidak menaip entry selama beberapa hari. Kerana mungkin dalam beberapa hari tersebut saya tidak berada dalam mood yang baik untuk menghadiahkan sebuah entry berciri GEMBIRA. Bila ini berlaku, akan ada manusia perihatin yang meminta sebuah entry baru. SAYA TAK BOLEH BUAT kerana mood tidak berada pada tahap sempurna.. Kan saya meletakkan blog neh di bawah tahap hipokrit tinggi sebelum neh.. Jadi pada waktu itu blog akan tersadai empat lima hari tidak bersentuh. Untuk makluman saya jarang menaip entry membuta tuli.. Kerana akhirnya nanti, saya sendiri rasa loya nak baca.. Entry tak bermutu sangat menyakitkan pandangan mata dan kesihatan otak kau tahu? Jadi bila saya meletakkan blog ini pada satu tahap normal, sama ada saya sedih atau suka, saya akan dapat mentaip sebuah entry untuk anda.. Doesn’t u think that I’m a very responsible blogger?? HAHAHA..

Sebab ketiga, saya sedar bahawa blog ini menjadi bacaan ramai. Jadi adalah tidak adil membiarkan blog ini terus berada salam satu tahap hipokrit yang sepertinya membawa sebuah penipuan perasaan. Bukankah blogger selalunya berkongsi dengan readers yang selama ini setia membaca? Jadi sekarang kau ambik aah semua perasaan saya. HAHAHA.. Perasaan cinta dan kasih sayang TIDAK BOLEH. Kau berani try lah.. Kaya, boleh tumpang sekaki, cantik menawan, cerah berseri jadi keutamaan.. HAHAHA.. Err.. Kriteria ini adalah atas nasihat AYAHANDA WAZIR. Harap maklum. Baik takyah merepek, takyah... Mulai hari ini, saya berkongsi perasaan dengan semua... Seperti mana blogger-blogger lain berkongsi perasaan dengan readers mereka.

Tapi SILA AMBIL PERHATIAN BEBERAPA PERKARA BERIKUT:

1. Segala entry air mata tidak akan diceritakan secara kesedihan melampau sampai buat kau menangis tersedu-sedu lompat katil tutup muka dengan bantal sambil meraung-raung macam dalam CEREKARAMA TV3. Tidak.. Entry air mata tetap akan ditulis secara sederhana dan tidak lupa mengenengahkan unsur-unsur cool dan cuba menenagkan diri sendiri.

2. Hanya beberapa cerita air mata lampau zaman prasejarah yang akan diceritakan atau diungkit.. Bukan semua cerita akan ke udara.. Tidak.. Cerita cinta lampau nak sedih-sedih pon takyah letak sebab tidak ada kepentingan peribadi atau umum yang menuntut cerita-cerita sebegini diletak dalam blog ceria ini. Jadi dalam masa yang sama, pertanyaan, keterangan dan segala jenis ungkitan berkenaan kisah cinta lama adalah TIDAK DIALU-ALUKAN. Siapa bukak cerita, kau siap.. Siap!!

3. Sila bersikap professional dalam menilai setiap entry air mata.. Maksud saya, jangan kau kata saya buat entry air mata macam bapok ke apa.. Kang dengan perasaan calar balar hati pecah, aku cari ngkau sampai ke lubang cacing dan menjadikan hidup anda TIDAK SELAMAT. Amaran ini adalah KERAS. Tahap 6. Dalam masa yang sama, saya mengajar anda cara menghormati penulisan orang lain, cuba memahami dan memupuk sifat sayang menyayang. Eceh! HAHAHA... Komen bersifat kurang daya fikiran rasional akan menerima tentangan balas hebat atau lagi senang DELETE SAJA! HAHAHA...

4. Kemungkinan entry air mata adalah berbentuk nukilan, puisi atau monolog dalaman yang saya tulis beberapa bulan sebelum ini.. Kerana sebelum ini saya menulis beberapa entry air mata yang berada di bawah simpanan cakera keras D saya. Jadi jangan pelik kalau pada satu-satu entry anda terlihat perkataan; ‘Ditulis oleh: KHAIRUL HAKIM pada 23 Januari 2009. Harap maklum.

KENYATAAN TAMAT

Wednesday, June 3, 2009

GEMURUH SELASA

Share
"Result dah kuar. Dah bleh check." – Zul.

Hati takyah cakap aah macam mana gemuruh. Second semester was a very critical time I tell u... Dengan projek melambak, dengan study tak cukup, dengan kelas pagi asyik kantoi tak sempat datang... Maigod.. Maigod... Tak nak tengok result dah... Taknak.. Taknak tengok tapi tangan sejuk tarik kabel nak connect internet.. HAHAHA.. Sejuk tangan serius macam dekat antartika ke apa ntah..

Kenapa saya begitu takut mentengok result?

Pertama, kerana saya tahu saya masih mengamalkan sikap LAST MINUTE STUDY yang bermaksud penempahan result tak memuaskan. Saya tak pandai study awal.. Serius tak pandai.. Kalau study awal, saya akan menghadapi satu keadaan yang dipanggil pembacaan tanpa sedar.. Kau faham? Maksud dia, saya membaca secara pantas, tetapi pemahaman adalah lambat. Bermakna perkara itu adalah sia-sia. Ataupon dengan kata lain saya tidak mampu menfokuskan otak kepada buku. Otak tak nak pandai.. Merajuk adalah.. Sekejap lagi kang tidur.

Kedua, projek adalah perkara paling menggugat kehidupan dan pembelajaran. Semua tahu projek saya diganggu dengan birokrasi.. Sebab projek lah saya tak bangun pagi sampai terlepas-lepas kelas ETHNIC RELATIONS. Sebab projek lah saya mengorbankan masa study untuk siapkan kertas kerja, surat dan bermacam lagi perkara NERAKA berkaitan dengan projek. Semasa projek, otak selalu dalam keadaan over load, tension dan tak berapa siuman sebab stress.. Lepas tu berperang dengan Ex-Officio dan Timbalan Pengarah muka kemek sampai semput-semput aah pegang senapang.. Ya, tipu.. Perang dengan hati dan perasaan saja..Senapang simpan. Gangguan.

Ketiga, keadaan kewangan yang kritikal menjejaskan pemakanan yang membawa kepada kekurangan tenaga dan kemudaratan akal fikiran. Kan bunda-bunda kita semua selalu cakap; “Jangan makan MEGI nanti BODOH.”.. Semua pernah dengar ayat kejam tak bertapis tu kan? Macam gerunlah.. Tapi apalah ertinya duduk di kolej tanpa merasa MEGI bukan? Kecuali kau anak datuk-datuk order duit kat mak ayah setiap bulan, bolehlah makan mewah.. Semester neh loan cuma sebanyak RM600 daripada jumlah keseluruhan sebenarnya RM3200. Kau tahu kira berapa banyak beza? Dan dalam semester dua, saya cuma balik ke rumah sebanyak SEKALI. Bermakna penggunaan duit adalah KRITIKAL. Boleh dikatakan segala jenis megi yang berada di KOPERASI UUM sudah dirasa. Kau faham maksud dia? Tak faham.. Kau memang.. Maksud dia, saya telah memakan megi secara banyak dan menurut kata bunda, nanti BODOH. HAHAHAHA..

Keempat, saya menghadapi kelas padat.. Kelas dari 8 pagi (yang selalu kantoi tak datang sebab henpon tak nak bunyi) sampai 11 malam adalah DAMN. Siapa susun jadual? Sayalah.. HAHAHAHA.. Kelas padat kadang-kadang seronok kalau lecturer mempunyai kredibiliti rendah. Bermaksud lecturer tak kisah sangat. Tapi semester ini TIDAK. Saya berhadapan dengan 3 orang lecturer kurang daya pemahaman. Pertama lecturer PROCESS WRITING.. Lecturer neh selalu buat semua orang tension.. Hari ni pesan minggu depan hantar assignment lain, minggu depan mintak assignment lain.. Lepas tu tak mengaku salah.. Sikit-sikit mencarut.. Lepas tu macam.. tak berapa siuman sebab tetiba dia boleh melompat tak tentu pasal.. Lecturer neh saya tak faham.. Takyah cerita aah dia neh.. Ganjil.. Lecturer kedua, POLITICAL SCIENCE. Ya Allah sumpah pemalas lecturer neh.. Kau tahu note dia cuma bukak WIKIPEDIA.. Lepas tu marah pulak orang tak salin note.. Ngkau dah bukak Wikipedia, nanti kami bukak lah pulak.. Ngkau ingat kitorang takda kemajuan ICT ke apa.. Macam aah canggih sangat note engkau... HAHAHA.. Lecturer ketiga, CCT. Lecturer baru.. Baru mula kelas tetiba buat presentation kepala hotak kau! Lepas tu suka cakap sorang-sorang tetiba tanya soalan.. Ya Allah, penat.

Kelima, semester neh TIADA masa berehat. Dengan ini bermaksud tiada masa study. Point neh ada kaitan dengan point 1. Tiap kali ada masa walau 10 minit, mesti bercinta dengan bantal dan katil.. Sumpah penat setiap hari.. Makan minum tak teratur.. Senang cerita kehidupan semester 2 memang DISASTER lah.. Sebab tu saya takot tak keruan bila nak tengok result..

Ehem.. Result Zul, DROPED. Rasul DROPED. Eja DROPED. Memang ramai orang jatuh pointer semester neh. Saya? NAIIKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK!!!!!! HAHAHAHAHAHA!!! Alhamdulillah naik dengan pointer yang boleh dibanggakan lah. 3.++.. Takyah cakap aah berapa.. Takyah.. Tapi tak sampai jugak nak dapat DL.. 3.5 neh bila nak dapat ntah.. Target saya, mesti dapat DL walau sekali.. INTAFF bukan course senang nak dapat DL.. Student LAW sendiri cakap INTAFF lagi tough.. Tapi tak mustahil.. Ethnic Relations lari target.. Memang frust aah.. Eceh, dah lah kelas banyak kali TERskip, ada hati nak frust aah Hakim neh. HAHAHA.. Frust sebab rasanya dah buat sehabis baik dan target punyalah tinggi sampai A. Tapi tak dapat. Principal Management takyah aaah cakap target A ke apa.. Memang tak berapa nak logic aah kan. Ni memang siap rasa macam fail semua ada.. HAHAHA.. Principal Management satu-satunya subjek errrr........ C+. Redha... Susah teramat. CCT pon lari target... A ke A-. Yang lain, berbaloi untuk usaha sendiri.. Alhamdulillah.. Terima kasih semua atas doa dan kata-kata semangat.. Kata-kata ‘3.5 is possible’ akan dibawa ke semester hadapan.

Monday, June 1, 2009

R&R ADA ORANG UTAN

Share
Boleh dikatakan perjalanan ke JOHOR adalah berciri BOSAN. Saya sumpah tak suka lalu highway yang kanan kiri dia berhias bukit batu-batu dan pokok kelapa sawit. Tak seronok rasa nak mati kebosanan. Nasib baik sesekali ada Lamborghini lalu, boleh jugak cuci mata sambil pasang angan-angan nak beli sebijik. Macam kaya aah kan? Kan? Lamborghini adalah salah satu kereta idaman selain BMW, Brabus Mercedes, Mustang GT, Honda JAZZ dan.. Err.. Satria NEO. Macam sesat kelas aah satria neh.. Keluar list! Keluar! HAHAHA... Baik, jangan cerita kereta. Nanti 12 paragraph tak habis-habis entry neh. Ngkau jugak bising karang..

Takyah aah cerita apa jadi kat rumah kakak.. Sebab memang tak kemana.. Duduk, baring, makan, tidur sahaja.. Tak berjalan sebab tak sempat. Jadi bukak cerita R&R. Semalam sebelum sampai ke rumah, kami singgah di R&R seremban. Orang memang ramai aah. Takyah cakap lah macam mana punya ramai.. Nanti mula nak mentipu cakap ramai macam kat MEKAH ke karang.. Sure ngkau tak percaya kan.. Kami duduk di restoran Shalala ke apa ntah nama dia. Tetiba datang lah segerombolan manusia kurang tamadun datang duduk sekali dekat restoran tersebot.. Mula aah mereka mentayang aksi konon moden tu.. Dengan perempuan dia pakai jarang, dengan smoking macam apa ntah.. Si lelaki-lelaki pulak macam bangga sangat aah girlfriend dia seksi.. Tersengih-sengih rasa nak kasi pelempang saja kang...

Apa ngkau rasa bila dapat girlfriend seksi dan.. Err.. Tak berapa nak senonoh? Apa yang ngkau bangga? Ngkau lelaki ada maruah ke tidak biar girlfriend ngkau tayang badan kat semua orang? Ngkau ingat nak didik perempuan macam tu nanti senang? Atau ngkau memang nak perempuan tu untuk kau enjoy? Come on lah.. Kalau saya lah, nak tunjuk dekat kawan girlfriend perangai tak senonoh pon MALU kau tahu? Ngkau ingat dapat girlfriend pakai seluar pendek, pakai singlet, letak kaki kat meja sambil merokok tu cantik lah? Seksi? Kenapa aku rasa macam ngkau takda maruah sebagai lelaki? Ngkau rasa bila kawen nanti, nak didik isteri ngkau yang semacam tu senang? Takyah aah.. Takyah... Malu lah nak tayang girlfriend kurang didikan macam girlfriend ngkau...

Tak tahulah saya yang kolot, kampong atau memang tak bertamadun.. Tapi sumpah tak pernah pulak saya rasa nak bangga kalau girlfriend jadi tatapan mata lelaki lain.. Cuba tetiba ada lelaki tegur ; “Pheewiit!! Lawa body girlfriend ngkau?”.. Tahu pulak kau marah kan? Kan?? Tapi ngkau biar girlfriend ngkau tayang badan dekat semua orang.. Ngkau rasa berapa ramai yang cakap macam tu dalam hati? Ngkau siuman ke tidak? Ke memang ngkau nak tayang sebab bangga girlfriend ngkau body cantik.. Padahal taklah lawa.. Kalau putih melepak ke apa, boleh lah tahan sikit.. Ni tidak.. Girlfriend ngkau kulit gelap.. Lepas tu kaler rambut perang besi karat.. Kau tahu orang utan? Macam girlfriend ngkau lah.. Bangga?

Saya bukanlah terperasan saya neh baik sangat atau pandai sangat nak didik perempuan.. Tapi sekolot-kolot saya pon, tidak lah sampai hilang maruah sebagai lelaki nak tayang girlfriend tak senonoh kat semua orang dengan rasa BANGGA. Tidak... Sumpah malu.. Nampak sangat kau lelaki LEMAH tak pandai nasihat dia... Kalau ngkau nak tengok sorang, ngkau punya pasal lah.. Tapi takyah aah sampai kat tempat awam pon ngkau nak tayang body girlfriend ngkau, nak peluk semua.. Sampai pakcik makcik sebelah geleng kepala.. Kau tak malu pon.. Ngkau gelak.. Ngkau sengih.. Nanti dah kawen, merana lah ngkau nak didik dia... Mintak sori kalau entri neh menyinggung sesiapa.. Tapi, peninglah tengok manusia macam tu.

"Mari pupuk perasaan MALU."

Pesanan Dari:
icemanzwalking(dot)blogspot(dot)com

Hye Facebookers!

Followers

Recent Comments

Powered by Disqus