Tuesday, June 29, 2010

"SI GAJAH SEDIH" - GEMOK MACAM...?

Share


Atas permintaan ramai, si gajah sedih kembali dengan pendedahan tabiat anehnya. Ikuti juga pengakuan-pengakuan eksklusif daripada beliau hasil temuramah yang saya lakukan. Siri gajah sedih yang lain boleh diikuti di sini dan sini.

video

HAHAHAHAHAHAHA!! Dia semakin besar dan nakal secara super. T_____T

Monday, June 28, 2010

JANGAN STALK SAYA NAK PERGI BUKIT CAHAYA

Share


Cuti semakin lama semakin sedikit... Buat masa ni, cuti dalam keadaan nazak. Tinggal 2 minggu. Nak kata apa? Cuti ni teruk? Tak jugak.. Kalau diikutkan, cuti sem lepas lebih teruk sampai menggugat keputusan exam.. (takda kaitan).. Jadi saya anggap cuti kali ini lebih baik berikutan keputusan exam yang jauh lebih baik... Wahahaha.. Siapa ajar penilaian cuti berdasarkan result? Saya ajar.. HAHAHA... Okay, sebenarnya saya nak cerita tentang niat di hati tak nak berpisah nak pergi Bukit Cahaya Sri Alam... Sebenarnya saya dah insaf dah sejak pergi Bukit Cahaya 2 tahun lepas bila tempat tersebut macam sangat LOSER. Macam nothing to do.. Kosong. Tak berseri, tak hebat, tak canggih, tak mengujakan, tak semua pon takkk! Macam kebun belakang rumah saja...

Tak pasti lah whether itu kesilapan saya tak tahu explore dengan sepenuh hati ke apa.. Tapi seriously, masa itu, tempat tersebot memang kosong. Cuma ada indon saja pandang orang macam nak kena terajang. Dan gerai-gerai buruk yang.. KOSONG. Tapi apa motifnya saya pergi buat kali ke-2?? Sebab ramai orang yang pergi ke sana semuanya ada good experience.. Saya saja bad experience.. Jalan kaki dari pintu masuk pergi rumah 4 musim yang jauh membunuh, mentengok burung enggang tak cukup daya tahan diri, berhadapan dengan orang kaunter yang sangat sweeeettttt talker cakap rumah 4 musim tengah mengalami peralihan musim lah apa, padahal kau nak cakap rumah tu tutup saja.. Arghh!! Sangat traumatic lah! Tuhan saja yang tahu betapa sia-sianya jalan kaki 3 kilometer semata-mata nak rasa winter tu macam mana... Isk.. T_____T Suruh pergi Rusia tak nak.. Loser.

Jadi kali ni saya akan explore Bukit Cahaya bersungguh-sungguh... Ehem.. Okay, saya ingat pesan semua, GUNA BASIKAL, BUKAN JALAN KAKI.. Jalan kaki di tempat yang luas terbantang itu satu tindakan yang tidak bijak.. Sangat tidak bijak..... BODOH lah maksud saya! T______T Eh, bukan apa, 1st time pergi dulu, mana tahu nak sewa basikal celah mana kan?? Dah tu takda pulak manusia yang guna basikal secara berleluasa... 1-2 orang saja.. I thought itu basikal persendirian.. HAHAHA.. Tapi kali ini saya ingat, jangan berjalan membuta tuli.. Use bicycle.. Ingat semua.. Ingat... Jangan ingat jalan kaki tu untuk menikmati flora dan fauna... Anda akan menyesal... Percayalah...

Bila?? Tak boleh beritahu.. Dunia IT sekarang penuh dengan stalker.. HAHAHA.. Eh, serius cakap, sejak kebelakangan neh saya bergelumang dengan permainan stalker... It’s not a game lah.. Maksud saya, stalker suka sangat menguji kesabaran. Mana saya ada, dia pon nak ada situ.. Apa saya buat, dia nak tiru.. It’s kind of annoying lah.. Macam; “Hai, I jumpa you tadi dekat library.. U dengan sapa tu?”.. “I know everything pasal awak.. Hehehe.. Be good okay..”.. Padahal dia siapa pon saya tak tahu... Tapi lebih-lebih nak tahu macam nak kena tangan.. Nak? Nak? Stalk lah saya.. Cuba. Cuba... Saya sedang mengkasi warning neh.. Tahap 5... Come on lah, kerja stalking ni macam tak ada faedah lah.. Kau nak apa? Hidup orang neh penting sangat untuk engkau ke apa?? Kau takda kehidupan ke?? Stalk lah mak sendiri ke, uncle ke, atuk ke.... Atleast kalau uncle kau curang, kau boleh kasi tau auntie.. And then auntie kau pon serang uncle, and then kebenaran terserlah.. Kan berbaloi-baloi?? Kau stalk aku nak apa?? Penampar? Ceh...

Ehem... Bila tulis entry mesti tak stick pada 1 tajuk.. Mesti masuk 2-3 tajuk sekali.. HAHAHA.. Bukan apa, macam anda memborak peranda dengan kawan-kawan dekat kedai makan, anda tak akan stick pada satu topic.. Mesti mula-mula cerita pasal boyfriend, lepas tu cerita pasal lelaki curang, lepas tu cerita pasal laki aku macam ni, lelaki engkau macam ni, lepas tu masuk cerita kucing liar belakang rumah langgar kereta dan mati di tempat kejadian.. Cerita selalu berubah-ubah ikut keselesaan nak masuk celah mana pon.. HAHAHAHA.. Jadi blog ini berkonsepkan mesra pembaca.. Blerghhh!~ Dah, saya sedang mengupload video SI GAJAH SEDIH.. Akan ke udara beberapa hari lagi.. Sila klik sini dan sini untuk part 1 dan 2.. Iktakimas!~

Saturday, June 26, 2010

KITA SELEPAS SEDEKAD PERJALANAN

Share
Idea reunion ex-SKBK ’95-’00 sebenarnya tak dirancang. Pertemuan pertama saya dengan ex-SKBK cuma dengan Arbi, Faiz dan Dedey................. Okay sebenarnya saya lupa entah bila pertemuan pertama dengan kawan sekolah rendah.. HAHAHAHA.. Memandai saja tulis. Baik, macam biasa, FACEBOOK menjadi medium paling berjasa dalam dunia yang menemukan insan-insan tersayang.. (Eceh!) Saya masih ingat manusia pertama yang saya jumpa dalam FB adalah..............................? Okay, okay! Sedihnya bila otak tak berapa berfungsi.... T_________T Someone and somewhere lah kan.. Tak payah lah nak tahu benda yang saya tak tahu. Tapi bila jumpa seorang, she said (saya ingat, dia seorang perempuan, cewaaahhh..) “Eh, kau tak add budak-budak sekolah rendah ke?”.. That time kan, saya terus meluru ke depan laptop dan menyemak senarai kawan-kawan dia.. Sumpah excited.



Kemudian keesokan harinya maka bermulalah pesta ‘HOI-MENGHOI’... Bukan, bukan.. Ini bukan pesta di Thailand.. HAHAHA.. Maksud saya, aktiviti menegur bermula secara beramai-ramai. “Hoi, kau hidup lagi? Dah besar kau kan?? Buat apa sekarang..?”... “Hoi, kau ke?? Bukan main mekap kau kan.. Sampai susah aku nak kenal.. HAHAHA..”.... Itu nama dia pesta HOI-MENGHOI. Sama spiesis macam Hari Raya. T_____T. Dari situ timbulnya idea reunion.. Usaha nak buat neh tak payah cakap lah tensen macam mana. Punyalah promote macam gila, tapi yang respon setakat 15-20 orang jaa... Masa tu semangat dah tak cukup kental dah.. Rasa nak pass dekat orang lain jaa kerja neh.. Tapi Ultraman mana boleh menyerah kalah kan?? (Tetiba) Arbi helped me a lot in promoting the event. Faiz dan Emi pon.. The others gave me morale support secara banyak bila semua merapu meraban dekat banner reunion.. HAHAHAHA.. And finally, lebih 45 orang confirmed to attend the event. Oke, puas hati.

Sehari sebelum event, saya, Faiz, Sa'diah dan Melati bergegas pergi menserang TESCO Setia Alam dan Econsave Kapar.. Sa’diah bawak kunci kereta lain, naik kereta lain.. Patutlah tak boleh lock kereta tersebot.. Kalau setakat tak boleh lock dengan alarm tu boleh lah jugak kira logic nak kata bateri habis ke, alarm rosak ke apa... Ini nak kunci manual pon tak boleh, apa kes?? HAHAHA... “Eh, kunci je lah dari dalam..”.. Fine, kau kena faham.. Nak pulas kunci pon tak boleh, kalau kunci dari dalam kang nak masuk kereta macam mana? Pecah cermin? HAHAHA... Dah, takyah kunci.. Tawakkal lah sana.. Ceh.. Eh tapi magik kan bila kereta tu boleh start guna kunci kereta lain? Aneh.. Ehem.. Okay, ni cerita apa neh.. HAHAHA... Shopping petang tu sampai 4 jam jugak.. Sigh..~

Tanggal 19 JUN 2010, maka event berlangsung.. Pagi tu ayam baru sampai.. Jadi saya dan bunda membasuh ayam pantas-pantas.. 12 ekor semuanya... Saya perap dengan gigih dan penuh semangat juang.. HAHAHA... Popiah 150 bijik dah goreng sejak 6 pagi tadi.. Tepat 9.30 pagi, semuanya ready.. Faiz angkut semua pergi rumah Melati.. Ohya, dia dari rumah Elin nak jemput ratu USA tu.. Unfortunately, ratu USA tak mandi lagi.. Apa kes ntah... Sabarlah kau Faiz.. HAHAHA... Ketibaan barang-barang di rumah Melati disambut dengan wajah-wajah aneh.. Biasalah kan, dah lama tak jumpa, macam kena berusaha keras nak recognize muka.. Tapi saya tak berusaha pon.. HAHAHAHA... Letak barang kat rumah Melati, dan ambik Sa’diah, Elin dan Ainil... Faiz drifting sambil buat kerja bodoh kat jalan raya.. Aku suruh kau kiri sikit elak kereta kat tengah tu nak masuk simpang.. “Kiri sikit wei, kiri, kiri!”.. Tapi ngkau pergi masuk simpang kiri secara dangerous kenapa?? HAHAHA... Elin suspen.. “Aku tak kawen lagi Faiz!”.. Okay, macam lah kau sorang tak kawen lagi.. Satu kereta belum kawen okay? HAHAHA...

Around 10.30, event bermula.....



Aktiviti menyalakan api memang memerlukan komitmen tinggi.. Untuk orang macam Khairul Hakim yang susah menerima kehadiran haba, harap maaf.. Anda tak layak.. Wahahaha.. Sebenarnya saya awal-awal dah cakap, hari reunion, saya tak mahu buat kerja-kerja yang melibatkan perpeluhan.. Jadi saya beralih profesion dari organizer kepada photographer.. Bukan kepada pembuat bara. Sumpah saya tak nak.. HAHAHA.... Okay, Wasley Faiz gigih membakar arang.. Ya, yang berbaju oren tu Wasley Faiz, bukan arang.. Harap maklum.. HAHAHAHAHA....



Kaum wanita (macam aneh lah panggil korang wanita) mengambil tempat merewang.. Bukan menerawang.. Merewang. Bukan apa pon nak buat.. Setakat cucuk-cucuk fishball, sosej, crabstick and what so ever guna lidi.. Tapi macam biasa lah, mulut harus mendahului kerja.. HAHAHA.. Tapi walaupun tak faham apa mereka neh borak, yang nyatanya, mulut diorang neh buat keadaan jadi meriah.. Ohya, kaum lelaki masih berjumlah 3 orang masa neh.. Kami pemalu.. Jadi tekun saja menyalakan bara api.. Heh....

Setengah jam kemudian, BBQ bermula... Foto selalu menginterpretasikan keadaan lebih dari ayat.. Jadi mari layan pameran foto.. HAHAHAHAHAHAHAHAKUMALASDAHNAKTAIPPANJANGPANJANG.







Betapa komitednya mereka neh sampai takda walau seorang pon yang mengundur diri sampai ke petang.... Err.. Kecuali Faten.. Heh.. Dia 'ada' baby.. So normal lah keadaan dia tak berapa sehat. Padahal 2 minggu sebelum tu dah sebok tanya popiah daging saya.. HAHAHA.. We all had fun together! The best moment captured..... :) Exclusive..







Serius cakap, itu satu hari yang indah dan sangat heaven bila semua berkumpul dan bercakap tentang kenangan. Bila kita berpisah 10 tahun dulu, kita tak tahu siapa kita akan datang.. Tapi sekurang-kurangnya sekarang kita tahu siapa kita 10 tahun selepas tu.. Dan aktiviti meng'recognize' muka memang seronok i tell u.. HAHAHA.. Tahu nama tak ingat muka, ingat muka tak tahu nama.. HAHAHA.. Terima kasih semua... Atas sokongan dan semangat setiakawan... Gonna miss all of you... Jumpa lagi, reunion ex-SKBK 2020!

Tuesday, June 15, 2010

MELAWAT OXFORD

Share
Sorry blog, aku buat kau nampak bosan.. Sorry blog, aku tak berapa selera sangat nak mekap-mekap kau.. Sorry blog, satu apa pon aku tak selera dah dengan kau.. Kadang-kadang bukak blog sendiri pon mengeluh. Apa hal ntah blog neh nampak bosan.. Apsal ntah blog neh nampak dull.. Apsal lahh blog neh nampak kurus. ............ Eh? Oh, rupanya ternampak muka sendiri depan screen. HAHAHAHAHAHAHAHA..~ Sekian terima kasih..

..............................................

Oke, belum habis... Mana boleh mengkecewakan readers dengan cara penuh kemalasan macam neh. Kalau malas baik takyah tulis entry. Sebab malas. Dah malas buat lah cara malas.. Kalau malas cakap malas. Entah apa-apa.. Move, move! Readers lagi kecewa baca paragraph tak bawak erti macam neh. HAHAHAHA.. Mintak sori.


Semalam secara meredah membuta tuli berhajat untuk lunch di luar. Sarapan pagi berat dan keadaan rumah yang tak begitu menggalakkan menjadikan aktiviti memasak macam begitu memalaskan (lagi). Oke, terus kepada agenda penulisan entry. Maka tanpa membuang masa terus menuju ke Restoran Cheng Ho milik Amy Search dan..................................... TUTUP. Sangat cis lah bukan?? Penat saja pusing-pusing seluruh Kuala Lumpur mencari restoran. Eh, tapi aktiviti berpusing-pusing mencari kedai makan bukanlah sesuatu yang aneh. Saya pernah mencari restoran Big Brothers di Damansara sampai 2-3 jam. Gigihlah konon maju membawak laptop dengan khidmat google map nak carik restoran tersebut. Tapi sampai bateri laptop habes pon tak jumpa. T________T Jangan cuba meng’explore’ Damansara pada malam hari. Itu cuma akan menghangatkan hati. Move lagi move!





Oke, kita tengok sebelah restoran Cheng Ho, ada apaaa?? Ada Restoran Oxford.. Tak.., di Kuala Lumpur.. Ya, masih di Kuala Lumpur.. Ehem.. Western Food macam yang semua tahu mesti menambat hati punya. Tak kisah lah dekat situ ada Chinese Food kah, Thai Food kah, apa-apa lah, semua mesti pandang sebelah mata. Western Food di hatiku tanpa tergugat. Tahniah western food, I LOVE YOU banyak-banyak. Maka masuk lah ke dalam restoran yang tak berapa canggih tersebot. Tapi don’t judge the book by its cover.. Don’t judge the food by its RUPA. HAHAHA.. Walaupon kurang canggih tak ada pelayan cantik ke apa, tapi layanan dia sangat friendly macam pergi cakap kat kedai mamak.. AHAHAHA... Jadi kami berlima mempesan makanan-makanan berikut.

1#- Cold Tiramisu



Sebenarnya sebelum neh saya mensangka Tiramisu tu adalah sejenis kek aiskrim.. Mana lah tahu rupanya ia adalah sejenis perisa.. Dan tidak lah gempak sangat rasa dia. Macam Nescafe sajaaa.. HAHAHA.. Tapi kakak saya kata sedap macam original coffee.. Okay, saya bukan pencinta minuman sangat. Air semua serupa saja..

2#- Lime Juice



Kordial sebenarnya. Juice itu kan perlu segar dari ladang, baru layak dipanggil juice. HAHAHA.. Tapi minuman berwarna aneh ini masam memang tak hengat. Bila minum rasa macam bergetar saja seluruh badan kerana kemasaman dia yang menusuk kalbu. Heh, oke, takyah lah baca lagi.. Menyampah taip tanpa idea bernas.

Nak tahu macam mana kesan air neh ke atas tubuh manusia? Ini dia....



3#- Grilled Chicken Chop





Sekarang saya dah tak suka Chicken Chop secara total. HAHAHA.. Sebelum neh Chicken Chop selalu menjadi pilihan. Tapi saya tahu, saya tak berkenan sangat dengan penampilan chicken chop yang digoreng.. Sekarang beralih kepada Grilled Chicken Chop.. GCC neh boleh kata besar. Ikutkan hati kalau makan dan sendawa tiga kali tu, kira besar lah kan.. HAHAHAHA... Gravy black paper dia..... Err.. Masin sikit.. T__________T

4#- Fish & Chips with Lemon Gravy





Saya tak rasa makanan ini. Kepunyaan abang ipar saya. Tapi gravy dia seindah rupanya. Sedap. Dan kakak saya kata, lembuttttt macam kek.. Memanglah kan? Itu ikan.. Bukan lembu.. HAHAHA.. Tapi presentation GCC dengan Fish & Chips neh macam tak berapa indah lah bukan????

5#- Seafood Fried Rice



Kanak-kanak bila makan luar memang macam ini lah... Pergi jauh-jauh pon mintak nasik goreng. Tak mencabar lidah langsung. Dah tu makan macam lah sedap sangat. Padahal... memang sedap. HAHAHA.. Fresh prawn.. Dan nasik yang banyak. Sesuai untuk kanak-kanak yang membesar, dan terus membesar.. dan besar.. dan besar.. besar.. besar..... Ah, malas cakap lah.

6#- Garlic Bread



Sebenarnya Garlic Bread neh disertakan dengan Mushroom Soup yang enak. Dan dihidangkan paling awal. Tapi fahamlah bila semua masuk dalam retoran secara hungry yang sangat, maka kamera pon tak berapa laku lah. HAHAHA... Ini pon order for the 2nd time, baru sempat snap garlic bread neh.. The first one dah selamat berada di dalam perut.

Dan.. Hidangan terakhir................
.
.
.
.
.
.
.
.



Ini lah si besar yang saya maksudkan. Tak menarik bukan? Bukan untuk dimakan. Terima kasih.

Thursday, June 3, 2010

FAST UPDATE

Share
Rajinnya Hakim update blog bila cuti kan? Blogger contoh memang macam ini.. HAHAHA.. Update seminggu sekali. Kalau update blog sebulan sekali, lagi contoh.. Setahun sekali pun.. Oke tak.. Kalau setahun sekali tu bukan contoh. Tu lumpuh. T_______T Semalam saya dapat satu mesej memperli. “Hai blogger yang rajin update blog!~” .. Sangat mensentap lah bukan. Saya pon bangun dari pembaringan dan mengadap laptop yang dah dua hari tak tidur. Tuan dia saja tidur tak ingat. Heh.. Sekurang-kurangnya tuan dia jogging setiap hari. Kau ada jogging kah laptop? Takda kan? Diam kau!~ Gemok.

Mari update secara pantas. Tak payah buat ayat panjang-panjang.

1. Saya semakin sihat. Ini bukan bermakna saya bertambah berat sebanyak dua puluh tiga perpuluhan lima kilo. Ini bermaksud saya berjaya mengamalkan hidup secara sehat. Sampai sport shoes saya hancur. Sampai saya gam dia empat kali. Sampai dia hancur lagi, dan lagi, dan lagi.. Sampai bunda cakap “Dari beli gam kasut, baik pergi beli kasut baru”.. T______T Oke, bunda kurang faham nasib anak yang miskin.. T____T lagi.

2. Saya sudah mendaftar Celcom 1+5. Tapi sumpah saya cakap pakej ini confusing. Tiba-tiba esok bil naik secara magik. Dua minit lagi naik lagi. Sampai staff Celcom boleh hafal saya yang telefon setiap pagi. Maksud saya, saya mentelefon Celcom secara banyak setiap hari melepaskan soalan berbaur kemarahan kenapa bill asyik naik tiba-tiba macam beranak-pinak. Pedulik apa kan? Tapi saya masih melanggan. Kita tengok seberbaloi-baloi manakah pakej postpaid Celcom. Kalau tak berbaloi-baloi, maka satu entry khas untuk Celcom akan ke udara. Seterusnya? Beralih lah ke DiGi Postpaid. HAHAHA..

3. Salad berjaya mengenepikan saingan nasik. Saya dah pernah cakap, nasik itu membunuh. Percayalah.. Jadi saya berjaya mengelak dari memakan nasik selama tiga.. JAM. Oke fine, tahukah anda, nasik adalah makanan ruji rakyat Malaysia? T_________T Tapi sekurang-kurangnya saya berjaya mengurangkan kuantiti. Dari 3 senduk kepada 1 senduk. Dan kemudian bunda mengkata, “Kucing makan pun banyak lagi..”.. Fine bunda, fine.. Fine!

4. Saya rasa badan sudah tidak begitu bulat. Muka juga sudah ada perubahan positif. Tidak lagi serupa GIANT. Setiap pagi mesti merenung cermin selama 15 minit untuk mempastikan perubahan yang berlaku. Setiap hari.. Setiap hari saya ulang. Dan sememangnya perubahan itu ketara. Cuma bila tanya anak buah, dia pergi bagi respon begini.. “Emm.. Biasa je Acoh tengok.”... Saya diam... Saya tunduk...... dan berlalu pergi.. Dan menumbuk cermin.. Tak guna punya cermin.. HAHAHA.. Oke, itu saya tipu. Saya tak melakukan sebarang keganasan. Saya redha dan pasrah saja.

5. Saya jatuh cinta.. Sebenarnya dah lama. Sepanjang cuti asyik mentengok Nur Kasih. Dan Nur Amina sentiasa membuatkan saya jatuh cinta tanpa gagal. Setiap kali mentengok wajah suci dia terus rasa badan lemah longlai tak boleh bangun. HAHAHA... Betapa lemah lembut lah anak orang neh.. Aduhai.. Okay, sekarang saya cakap pasal Nur Amina, bukan Tiz Zaqyah. A character which is never exists in the reality. Takyah jeles.. Kalau Tiz Zaqyah boleh lah, sila jeles. Dah lah sebaya.. Ai.. Hai Tiz Zaqyah, nak ngorat. Dush!~ HAHAHA..

6. Saya mula malas berblogging secara sangat. Ini semua pon tahu. Bukan apa, kadang-kadang dalam kehidupan sehari-hari (eceh.) takde benda sangat nak cerita. Serius tak tahu nak cerita apa. Macam sekarang neh.. Ni kalau ada cerita, takda lah buat entri menggunakan point-point. Mesti buat karangan panjang berjela-jela.. Tapi sebab malas kan, buat lah entri serupa nota ringkas macam neh. Dan akhirnya? BYE! Entri Tamat..

Ah.. Boringnya entri.... T_________________T

Hye Facebookers!

Followers

Recent Comments

Powered by Disqus