Wednesday, July 4, 2012

UNTUK KAU YANG SEJENIS DENGAN REDZA! (IRMA)

Share
.... Sambungan... (Tu dia tajuk bukan main)


“Tercipta engkau dari rusuk lelaki.....”

Saya tidaklah beranggapan wanita itu dicipta dari rusuk lelaki. Jelas dalam Al-Quran menyatakan proses kejadian manusia itu daripada segumpal darah (sperma dan ovum) yang bersatu. Hanya hawa yang diciptakan dari tulang rusuk Adam kerana Hawa tidak beribu dan berbapa. Tapi tak apa, itu orang kata simbolik. Simbolik ini juga ada maknanya. Maknanya ialah, perempuan itu dicipta supaya dekat dengan lelaki. Sebagai penenang... Dekat di hati untuk dikasihi. Dan perempuan juga ‘milik’ lelaki. Mestilah kan, kalau dah perempuan milik perempuan, mungkin boleh lah sokong Ambiga KAH KAH KAH!

Baik.. Intro separa ilmiah di atas adalah permulaan kepada satu lagi entry berjela-jela seperti yang telah dijanjikan. Bagaimana seharusnya lelaki mendidik wanita. Untuk entry kali ini, saya sertakan petikan lirik dari lagu yang sama;

“Akalmu senipis bilahan rambut.. Tegakkan lah ia, dengan limpahan ilmu.. Jua hatimu bak kaca yang rapuh.. Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh... Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok.. Jika datangnya dari kayu yang bengkok, begitulah peribadi yang dibentuk... Didiklah wanita dengan keimanan, bukannya harta.. Mahupun pujian, kelak tidak derita.. Berharap pada yang binasa..”

Jadi saya simpulkan begini.. Eh, dah masuk kesimpulan dah?! Kau Hakim memang malas betul nak buat entry yang bagi kelebihan dekat perempuan! KAH KAH KAH!.. T___T Maksud saya apa yang saya dapat simpulkan daripada lirik di atas yang kau gelabah sangat kenapa? T__T Begini ya pembaca sekalian. Tanggungjawab lelaki dalam mendidik wanita melalui pengamatan saya ialah:

1. Memimpin
Memang sifat lelaki seharusnya mampu memimpin. Wanita ini sehebat mana pun mereka, sebenarnya mereka ada kekurangan pada akal. Maka melalui akal yang ‘kekurangan’ ini, mereka selalu melakukan kesilapan. Maka adalah tanggungjawab lelaki untuk memimpin wanita supaya kesilapan ini tidak berlaku. Ingat, bukan dengan harta, tapi dengan keimanan dan ilmu... Kalau kau bagi harta sebagai ‘agen penyayang’ maka binasalah kau akhirnya nanti. Percayalah.. Ini memang betul... Unfortunately, akal lelaki sekarang pun banyak yang tak betul jugak.. Isk.

2. Tegas
Tegas bukan bermaksud kau kena tangan-tangankan dia atau kaki-kakikan, atau parang-parangkan, atau tinju-tinjukan. Di makan-makankan pun jangan juga nanti menjadi tong, kau jugak susah. Tegas bermaksud....... tegas bermaksud tegas lah kau nak maksud apa lagi KAH KAH KAH.... Tegaslah pada perkara-perkara wajib. Kalau dia keluar dengan tidak sempurna pakaiannya, maka tegaslah untuk melarangnya. Kalau dia membeli mengikut nafsu gila, maka tegaslah untuk menolaknya. Kalau dia melakukan apa sahaja yang bertentangan dengan agama, maka tegas lah melarangnya. Kau jangan jadi lembik. Mak saya cakap lelaki lembik, perempuan pijak-pijak.. Kau nak kena pijak? Sakit tahu tak.. T__T


3. Berlemah-lembut.
Dah kata tegas, nak lemah lembut pulak lah kan? Kau dah kenapa Hakim buat entry tak semenggah macam ni.. T_T Sebenarnya begini, tegas itu bermaksud TETAP PENDIRIAN. Tetaplah pendirian atas perkara yang wajib dipertahankan seperti maruah keluarga dan maruah isteri. Tapi dalam ketegasan itu, perlu dilakukan dengan lemah lembut... Kerana simbolik wanita dicipta dari rusuk lelaki itu menuntut. Rusuk itu bengkok, maka untuk meluruskannya perlu dibuat berhati-hati. Kalau tidak, patah! Maka begitu jugalah halnya wanita. Perlu dididik dengan lemah lembut, kerana mereka ini berhati lembut. Tapi jangan lembut sangat sampai kena pijak. Ah perempuan ni kerja nak pijak orang je..... Kau fahamkan maksud point ni? Tak faham? Lailahaillahllah... Maksudnya berlemah lembut lah dalam menasihati perempuan supaya dia tidak rasa terpaksa, malah memahami apa tujuan sesuatu nasihat itu.. Pahe dok?!

4. Menjadi bijak.
Baik, untuk menjadi bijak................. Minumlah Enfagrow! 8D KAH KAH KAH. Tak, tak.. Menjadi bijak ni bermaksud, kau nak bentuk perempuan kena lah ada strategi.. Mula-mula kau buat dia rasa selesa.. Apa dia buat pun kau puji.. Bangun pukul enam belas tengah hari pun kau puji dia anak dara harapan. Tak apa.. Bagi dia rasa SELESA. Bagi dia rasa SELESA dulu, itu yang penting... Dah sebulan dua, bila dia dah syok tu kau cakaplah pulak, “Saya harap nanti suatu hari, saya ada isteri yang selalu buatkan sarapan untuk saya.. Yang kejut saya bangun tidur pukul enam...”.. Ha, maka kalau diikutkan otak yang normal, dia akan mentafsir maksud itu dengan baik sekali. Tapi kalau dah cuba cara ini berkali-kali, masih gagal memandangkan dia tu si pentidur tegar, maka kau cakap lah kejam sikit macam “Mak saya dulu pernah tikam kakak saya sebab kakak saya bangun pukul doblas”.. Kau tengok lah dia melompat macam mana nanti. Kalau gagal jugak? Kalau gagal jugak kau tikam je terus biar tak payah bangun.. KAH KAH KAH!

5. Mengasihi
Ini naluri perempuan.. Memang mereka ingin dikasihi... Maka kasihi lah mereka.. Belailah mereka dengan cinta dan kasih sayang... Berilah perhatian kepada mereka supaya hubungan itu tidak seperti kayu. Jangan disakiti fizikal dan mental mereka... Kalau kau rasa ada tanggungjawab dan kau pemegang amanah Allah, maka layanilah mereka sebaik mungkin, apabila mereka melunaskan segala tanggungjawabnya kepada anda seperti yang disebutkan dalam sabda Rasulullah. Naluri ini fitrah.. Islam juga agama fitrah.. Maka jangan kita nafikan fitrah wanita yang ingin dikasihi... Sedangkan Islam sendiri menuntut kita memenuhi fitrah manusia secara baik. Siapa kita untuk menafikan fitrah kurniaan Tuhan bukan?

6. Imam
Haa! Ini yang perempuan cari sangat. Sedangkan perempuan berupa hantu juga mendambakan lelaki untuk menjadi imamnya. Ini bermaksud, tanggungjawab ‘menjadi imam’ ini sangat-sangat perlu. Imam ini bukanlah setakat menjadi imam solat, tetapi perlulah mempunyai serba sedikit ilmu agama untuk diajarkan kepada isteri.. “Didiklah wanita dengan keimanan..”.. Kena ingat ungkapan ini. Keimanan itu boleh ditingkatkan. Maka lelaki seharusnya mampu untuk membantu meningkatkan keimanan isteri melalui ilmu-ilmu agama yang dimiliki. Ini tanggungjawab, kau kena ingat... Didiklah mereka dengan ilmu-ilmu ini supaya mereka menjadi ‘wanita hiasan dunia’ yakni wanita solehah... Kalau kau nak lah.. Kalau nak perempuan jadi Lady Gaga, kau boleh lah didik dia macam syaitan. Tapi nanti kalau dekat kubur kena soal, jangan ketuk pintu kubur sebelah tanya jawapan... Tanggunglah sendiri...


Cukup. Kalau nak disenaraikan semua tanggungjawab lelaki, nanti meroyan sampai ke Pluto. Sebab tanggungjawab lelaki ni terrrrrrlampau banyak. Itu pun, kalau kita sedar tujuan kita diturunkan ke bumi.. Untuk menjadi khalifah. Dan menjaga kaum hawa juga.. Jadi saya simpulkan di sini.... Tanggungjawab lelaki terhadap wanita itu berat.. Maka bersabarlah.. Perlu diingat, membentuk wanita bukan semudah ABC... Kerana kita bermain dengan psikologi.. Kita berhadapan dengan fikiran yang kadangkala kurang rasional, kita berhadapan dengan nafsu. Jadi untuk melunaskan tanggungjawab, perlu berstrategi.. Supaya fikiran yang tidak rasional itu boleh ditenangkan, psikologi itu boleh ditimbal balik dan nafsu itu boleh ditundukkan.....

Sekian lah saja dua entry untuk tatapan semua. Ohya, mungkin ada yang sedang membaca, adalah mereka yang pernah bersama saya suatu ketika dulu. Maafkan saya kalau saya tidak mengaplikasikan semua ini selama kita berhubungan. Pengalaman dulu dan sekarang jauh bezanya ya.. Sesungguhnya apa yang terbaik itu datangnya dari Allah, dan yang kurang itu datangnya dari kelemahan saya sendiri selaku hamba-Nya yang serba kekurangan. Mohon maaf untuk segalanya.. Semoga sama-sama berada di jalan yang lurus, dan menerima redha dan barakah-Nya... Till then... Wassalam.. :D

*Gambar hiasan; Credit sepenuhnya kepada The Kliker and Wedding & Portrait Photography (Photographer rasmi Perkahwinan Irma-Reza). Superb!

Hye Facebookers!

Followers

Recent Comments

Powered by Disqus