Wednesday, June 8, 2011

DENGARLAH PEREMPUAN

Share Ini entri yang disimpan selama 2 bulan di dalam draf. T___TDalam dunia sekarang kalau kita tak dengar istilah "kesamarataan" antara lelaki dan perempuan memang tak sah.. Tak salah. Cuma kena lah tengok atas konsep apa kesamarataan itu dituntut oleh mereka yang bernama PEREMPUAN. Lebih penting, kesamarataan ini tidaklah mengganggu 'sifat semulajadi' seorang perempuan tersebut. Jujur, sesetengah cara perempuan menunjukkan kemamuan beliau untuk bersaing dengan lelaki amat memualkan.

Saya terangkan dalam konsep perhubungan. Hari ini bila perempuan itu berada dalam sesebuah perhubungan, akan ada bisikan-bisikan dari orang-orang sebelah menuntut supaya hubungan itu dipraktikkan dengan jaminan 'HAK'. Malangnya HAK ini selalu sekali mengheret seseorang perempuan itu bertindak melampaui batas semula jadi seorang perempuan itu sendiri. Contoh: Hak untuk dilayan 'seperti seorang perempuan'. Bermaksud, seseorang perempuan itu menuntut untuk dirinya dilayan pada tahap sepatutnya sebagai seorang yang lembut pekertinya, bahasanya dan kudratnya.

TETAPI! Malangnya tuntutan ini tidak bertepatan langsung dengan cara dirinya bertindak. Sesetengah perempuan yang menuntut hak ini kadangkala meletakkan dirinya secara melampau di atas. Mereka ingin dijunjung dan dihargai secara melampau. Mereka mahu dianggap sebagai seorang puteri sedangkan pada hakikatnya sikap mereka tidak lah menunjukkan 'keputeriannya'. Lebih parah lagi, atas tanggapan lapuk 'perempuan itu lemah', ia dijadikan lesen untuk memastikan seorang lelaki itu memenuhi tuntutannya. Kalau tidak, lelaki akan dianggap bersalah, tidak bertanggungjawab dan sebagainya.

Duit. Ada mereka yang bergelar perempuan berani mendakwa; "Duit dia duit aku.. Duit aku, duit aku..". Dakwaan ini tidak lah seratus peratus salah. Tetapi cara penyampaian yang angkuh dan keras ini seringkali merobek rasa hormat lelaki pada seorang perempuan itu sendiri. Dalam satu ikatan yang sah antara lelaki dan perempuan, memang tanggungjawab seorang lelaki untuk menyara seorang perempuan. Malah adalah haram seorang suami bertanyakan pendapatan isterinya. Tetapi dalam sebuah hubungan yang belum lagi sah, tuntutan ini saya anggap sebagai sampah. "Your money is yours, my money is mine.".. Sesekali berkongsi dan memberi itu tidak salah.

Siapa di atas, siapa di bawah. Hakikatnya lelaki itu di atas, dan perempuan itu di bawah. Tetapi telah diletakkan satu jaluran kaedah tentang bagaimana mana konsep ini harus diguna pakai. Lelaki itu berada di atas bukan untuk menjadi 'raja' dan perempuan itu berada di bawah bukan untuk menjadi 'hamba'. Lelaki berada di atas untuk menentukan corak kehidupan, membuat keputusan dan menguruskan keluarga, lebih berusaha, dan memastikan kesinambungan yang baik antara semua aspek kehidupan berkeluarga atau organisasi.

Perempuan pula berada di bawah lelaki sebagai pendokong paling setia. Mereka berada di bawah untuk menyambut bila mana seorang lelaki itu mungkin tergelincir atau kurang mampu menanggung beban. Mereka ini diberikan kemampuan untuk kadangkala menjadi lebih tabah daripada lelaki. Mereka ini diberi kemampuan untuk kadangkala mengatur dan merancang dengan lebih rapi hasil kealpaan seorang lelaki. Mereka ini dengan lebih mudah dikatakan pengisi kekosongan seorang lelaki. Ya, isu siapa di atas dan siapa di bawah ini seringkali disalah tafsirkan.

Dan isu ini juga seringkali menjadikan seorang perempuan itu hanyut. Hanyut dengan tanggapan bahawa perempuan tidak boleh lagi berada di bawah. Hanyut dengan tanggapan mereka mesti berdiri sama tinggi dengan lelaki, dan bertindak lebih hebat dari seorang lelaki. Keinginan ini selalu membawa kepada SIKAP YANG MENCALARKAN KEINDAHAN seorang perempuan itu sendiri. Mereka rasakan berada di bawah itu adalah penghinaan.. Mereka merasakan berada di atas itu adalah ciri seorang perempuan alaf baru yang hebat penampilannya. Mereka seringkali lupa, Allah memberikan kedudukan ini kepada mereka sebagai hiasan kecantikan..

Bagi seorang lelaki sikap ini menghakis 'keindahan' seseorang perempuan. Biarlah secantik mana seseorang perempuan itu, biarlah seayu mana wajah seorang perempuan itu, namun andai tiadanya kelembutan, tiadanya sifat menghormati, tiadanya sifat merendah diri, maka tiadalah lelaki memandang mereka itu sebagai seorang perempuan sejati. CANTIK bagi seorang lelaki itu secara jujur tidaklah bergantung pada wajah sebagai aspek utama. Tetapi sikap dan nilai seorang perempuan itu yang akhirnya akan menentukan hati tertambat atau tidak.

Beringtlah, kecantikan dan istimewanya seorang perempuan itu adalah kemampuannya mendamaikan hati lelaki, menyejukkan pandangan lelaki, mengisi kekosongan lelaki dan sentiasa meletakkan dirinya pada tempat yang disediakan untuknya dengan sepenuh hati yang ikhlas dan bangga. Bukan dengan meletakkan diri pada setinggi-tinggi kedudukan, menuntut junjungan dan meminta kemewahan. Isu lelaki akan menyusul kemudian.. Till then.. :)

Hye Facebookers!

Followers

Recent Comments

Powered by Disqus